perjantai 4. helmikuuta 2011

Lankatietoutta

Olen saanut kyselyitä siitä, mitä lankoja Hopeasäie-nimikkeen alla värjään ja mihin niitä kannattaa käyttää. Ajattelin koota tämän hetkisen tilanteen yhdeksi postaukseksi. Lankalaatuja on tähän mennessä ollut yhteensä kuusi. Duo ja Villa on määrittelemättömällä tauolla, Sukka, Pitsi ja Soft ovat aktiivisesti työn alla ja uutuutena tulee ensi viikolla etsyyn myyntiin Basic.

Sukka

Suuren suosion saavuttanut Sukka on 100% BFL-villaa (Blue faced Leicester - lammasrodun villaa) ja sitä on noin 400 metriä/100 grammaa. Se on ns. ohutta sukkalankaa. Siinä on tiukka kierre, mutta lanka on erittäin pehmeää. Se toimii hyvin sukissa, huiveissa ja kirjoneuleissa. Tiukkakierteisyyden vuoksi myös palmikot erottuvat valmiista neuloksesta hyvin.
 


Pitsi

Unelman pehmeä ja hienon kiillon omaava Pitsi on 70% baby alpakkaa ja 30% silkkiä. 100 gramman vyyhdissä on lankaa noin 800 metriä. Lanka toimii parhaiten ilmavissa pitsihuiveissa.


Soft

100% merinolanka on erittäin ilmavaa ja pehmeää. 100 g = 375 metriä. Lanka sopii pipoihin, hanskoihin, kaulureihin ja kaulahuiveihin pehmeytensä ja lämmittävyytensä ansiosta.


Basic

Basic on ohut ns. perussukkalanka eli 75% villaa ja 25% nylonia. Kuten Sukkakin, se soveltuu sukkiin ja huiveihin. Vahvikkeena olevan nylonin vuoksi se kestää paremmin myös vaativammassakin käytössä.

Duo

Kaksi 50 gramman vyyhtiä sisältävä Duo on joko semisolidi/pätkävärjätty. Se sisältää 85% villaa ja 15% nylonia. Duossa on yhteensä noin 260 metriä lankaa. Se on oivallinen lanka pipoihin, hanskoihin, kaulureihin ja hieman paksumpiin sukkiin. Muutama setti on vielä myynnissä.


Villa

100% villaa oleva lanka tulee 100 gramman vyyhdillä. Siinä on noin 400 metriä lankaa. Villa on hieman rouheaa lankaa, joka käy myös huovutettaviin töihin. Näitäkin löytyy vielä pari vyyhteä.